Wijn decanteren en karafferen

Oude wijnen op de kersttafel?

Geen probleem, maar dan decanteren i.p.v. karafferen!

U heeft wellicht al eens gehoord van de termen "decanteren" en "karafferen", maar er is vaak onduidelijkheid over wanneer welke term gebruikt moet worden.

  • Wijn decanteren = de wijn willen afscheiden van haar bezinksel of droesem.
  • Wijn decanteren = de wijn in een karaf gieten waardoor deze met zuurstof vermengd wordt

We leggen dit graag even in woord en beeld uit ...

Decanteren:

Foto 8_decanteren.JPG  Foto 9_decanteren.JPG

  • bij oudere wijnen
  • om de droesem (het bezinksel) van de wijn te scheiden (en met zo weinig mogelijk luchten)
  • zo kort mogelijk op de degustatie
  • een smalle karaf met korte hals
  • rustig en voorzichtig decanteren, zodat de (oude) wijn zo weinig mogelijk extra lucht krijgt

Karafferen:

Foto 1_karaferen.JPG  Foto 4_karaferen.JPG 

  • jonge wijn luchten, zodat de wijn zich opent en zichzelf zachter presenteert.
  • minstens 30 min tot 1 uur vooraf …
  • een karaf, met een dikke ronde buik en een lange hals
  • zo komt de wijn goed in aanraking met zuurstof, waardoor de aroma’s van de wijn vrijkomen en de smaak veel beter tot zijn recht komt


Bierbeekstraat 21 - 3052 Blanden (vlakbij Leuven)
Tel: +32(0)16 40 10 28 - Fax: +32(0)16 40 91 00 - E-mail: wijnen@dulst.be
created and supported by www.xelos.be