Dom. de Pellehaut - Family Reserve Blanc IGP Côtes de Gascogne | 5+1 Promoprijs

Witte wijn | Frankrijk, STREEKWIJNEN/IGP | 2019
Een gele kleur met groene reflecties, zijn neus betovert ons met zijn tonen van vanille, linde, perzik en pompelmoes. De smaak is rond en zacht, met tonen van geelvlezig fruit, citrus en engelwortel, en toont ook een mooie frisheid. De gladde afdronk doet ons denken aan gekonfijte pruimen, met een lichte bitterheid van grapefruit.
Vanaf 1 tot 5
€ 11,50
Vanaf 6
€ 9,57

Specificaties

Serveer temperatuur
8°C
Type
Witte wijn
Land
Frankrijk
Jaar
2019
Te bewaren (jaren)
+ 3-5
Volume
0.75

Druif & ambacht

Regio
STREEKWIJNEN/IGP
Druiven
Chardonnay (60%), Petit Manseng (20%), Sauvignon blanc (20%)
Teeltwijze
Traditioneel
Vinificatie
De Chardonnay en Petit Manseng vergisten samen in eiken vaten, waarvan 1/3 nieuw, wat echt een kunst op zich is. Dit omdat de Petit Manseng later geoogst wordt, het sap van Chardonnay wordt 6 weken bewaard aan 2°C, samen met de gisten. De sauvignon blanc komt niet met hout in contact. Na assemblage rijpt de wijn 9 maanden op zijn gistresten, vervolgens gaat hij ongefilterd op fles.

Smaakprofiel

Gerechten
Aperitief, Kaas, Oesters, Pizza - met zeevruchten en tonijn, Schelpdieren

Over Dom. de Pellehaut

Het 550ha grote domein wordt beheerd door de twee broers Mathieu en Martin Béraut die hiermee een 300-jarige familietraditie verder zetten in Montréal-du-Gers, het zuidwesten van Frankrijk. 180 ha is beplant met wijnstokken van gemiddeld 27 jaar oud. Deze zijn gelegen op drie bergruggen met voornamelijk een klei en kalkrijke ondergrond voor de witte Chardonnay druif en de rode druivensoorten. Een gedeelte van de wijngaard heeft een ondergrond van klei en zand die finessevolle en aromatische witte druiven afleveren (Ugni Blanc, Sauvignon, Gros Manseng). De Gros Manseng wordt in roestvrije stalen tanken vergist na overrijp plukken. De Chardonnay wordt vergist in houten vaten (barriques) van 225l waarvan 10% jaarlijks wordt vernieuwd. In januari gebeurt er een assemblage van beide druivensoorten die na één maand worden gebotteld.
Categorieën