Sirius Blanc | 5+1 Promoprijs Bordeaux Sec

Witte wijn | Frankrijk, BORDEAUX | 2020
De witte Sirius bezit een mooie helder gele kleur. Een frisse neus van exotisch fruit en witte bloemen wordt mooi verweven met wat mineraliteit, met toetsen van geroosterd brood. De Sémillon druif zorgt voor de rijkheid in de mond, geconcentreerd en evenwichtig. In de finale zorgt de frisheid van de Sauvignon druif voor een heerlijke afronding.
Vanaf 1 tot 5
€ 8,47
Vanaf 6
€ 7,05

Specificaties

Serveer temperatuur
8°C
Type
Witte wijn
Land
Frankrijk
Jaar
2020
Te bewaren (jaren)
+ 3-5
Volume
0.75

Druif & ambacht

Regio
BORDEAUX
Druiven
Sauvignon blanc (50%), Sémillon (50%)
Teeltwijze
Traditioneel
Vinificatie
Machinale oogst bij optimale rijpheid. Sémillon wordt onmiddellijk gesperst, de sauvignon laat men macereren. Alles voor de fermentatie gebeurt onder inert gas. Na zuivering van de most volgt een aparte vinificatie.
De fermentatie is volledig op nieuwe eiken vaten, met een rustperiode op zijn gistresten van enkele weken, met driemaal per week batonnage. Proeven bepaalt wanneer de gistresten verwijderd worden. De wijn blijft dan nog 3 maanden op zijn gistresten op vat, met regelmatige batonnage voor extra rijkheid en complexiteit. De wijn rijpt dus in totaal gedurende vijf maanden sur lie. De assemblage in cuves en koude stabilisatie gaat de botteling vooraf.

Smaakprofiel

Smaakprofiel
Aromatisch fris - kort (Wit)
Gerechten
Aperitief, Buffelmozarella, Mosselen - witte wijn, Vis - Zalm, Vis - forel

Over Sirius

Tegenwoordig weet iedereen dat de bekende topbordeaux duur zijn. Toch kan men na wat speurwerk in de streek nog echte schatten vinden, tussen de kleinere appellatie’s. Sirius, de helderste ster vormt hier op aarde een lichtpunt binnen de Bordeaux wijnen. Deze wijn afkomstig van de Familie Sichel (tevens eigenaar van ch. D’Angludet – Margaux ) is een selectie van de beste zorgvuldig uitgekozen druiven. De fermentatie en vinificatie van de witte wijn gebeurt volledig op hout en blijft gedurende vijf maanden op zijn “lie”. De rode wijn gaat vanaf de malolactische gisting op eik. Sirius behaalt wereldwijd jaarlijks medailles op de meest gerenommeerde degustaties. Dit is volgens het kwaliteitswijnblad “Decanter” normaal daar de familie Sichel evenveel investeert in hun Sirius als in hun Cru Classé’s! Ook volgens oenoloog Yvan Meyer (Bordeaux) is Sirius prijs/kwaliteit onklopbaar. Het domein is gelegen in de regio van St. Nacaire, Bordeaux. De oppervlakte voor rode wijn bedraagt 150ha, voor witte wijn 19ha en voor roséwijnen 4.5ha. De wijnstokken zijn gemiddeld 30 jaar oud. Door de ligging aan de rechteroever van de Garonne treft men hier een klei en kalkachtige ondergrond aan, maar ook grind en kiezel door invloeden van de regio Entre-Deux-Mers.
Categorieën