Primeurs Bordeaux 2021


Eindelijk! Na twee jaar kon ik nog eens afzakken naar Bordeaux, voor wat men noemt “de marathon van het proeven”. Gedurende dagen proefde ik het resultaat van de laatste oogst. Ik was zeer benieuwd naar het resultaat van een zeer moeilijk jaar qua klimatologische omstandigheden.
Het was een redelijk frisse en natte zomer, waardoor de druiven later "klaar" waren. Daarnaast werd er voor de oogst in oktober, een groot onweer voorspeld, wat er voor gezorgd heeft dat wijnbouwers die het risico niet durfden nemen oogst te verliezen, iets te vroeg hebben moeten oosten. 
Zijn de wijnbouwers erin geslaagd om van de zeer kleine en uitdagende oogst toch iets moois te maken?
Hier mijn bevindingen:
De droge witte wijnen zijn opvallend aromatisch en fris. De aanwezige zuren zijn zeer citrusachtig en zinderen na. Zeker in de kleinere appellaties ben ik overtuigd van de mooie wijnen die hier te vinden zullen zijn. Dit aanbieden in primeur is echter weinig relevant gezien ze binnen een jaar al op de markt zullen gaan en hier geen meerwaarde op gecreëerd zal worden.
In Pessac Léognan heb ik een paar keer gedacht “Ben ik nu in de Loire aan het proeven?”. Het aromatische karakter van de Sauvignon stak er met kop en schouders bovenuit. Hier miste ik dus geregeld de rondheid en complexiteit die je van deze appellatie mag verwachten.
Algemeen kunnen we stellen dat rode wijnen licht, heterogeen, zeer drinkbaar en fris zijn. Hier en daar wat gemis aan concentratie en geen sterke extractie. Ook gestructureerde tannine(s) ben ik niet tegengekomen. De levendigheid, frisheid en drinkbaarheid valt vooral op. Zeer frequent kwam ik ook wijnen tegen die in finale (te veel) zuren vertoonden. Als ik zou moeten vergelijken met een andere jaargang zou ik kiezen voor 2007. Hoewel ik denk dat door de hoge aciditeit het bewaar potentieel groter zal zijn dan in 2007. De wijnen bezitten toch meer precisie.
Bij de zoete witte wijnen heb ik mooie wijnen geproefd. Voor liefhebbers van likoreuse wijnen is het zeker een aantrekkelijk jaar met de nodige concentratie en evenwicht tussen zuren en zoet. Voor mij beter dan een gemiddeld jaar.

Investering waard?

Er zijn zeker interessante wijnen bij, die een investering waard zijn en snel plezier zullen bezorgen. Doch zal onze selectie beperkter zijn dan in zeer grote jaren. Vooral de wijnen waar de zuurtjes in finale er wat bovenuit staken, ga ik zeker niet aankopen omdat dit op termijn alleen maar meer zal geaccentueerd worden, als het fruit wat af neemt met veroudering.
Dagelijks komen er wijnkastelen met hun prijzen, regelmatig maken wij een update op deze pagina, bezoek dus geregeld onze website.
Zoals jaarlijks stellen we, als de belangrijkste kastelen hun prijs hebben uitgebracht, twee voorstellen op met onze favorieten die je dan in pakketvorm kan aankopen.

Onze Primeurlijst 

De prijzen hiervan wijzigen nog wekelijks. 
Hier heb je alvast een richtprijs en het advies in functie van prijs-kwaliteit.

Onze twee Primeurpakketten

Ook dit jaar kan je vertrouwen op de smaakpapillen en de notities van Marc!
Vind je het moeilijk een keuze te maken? Wij selecteerden alvast 2 interessante pakketten.


"Als de prijs mee evolueert met de kwaliteit vind ik dat het correct zou zijn als de prijzen met 10 à 20 % zouden dalen. Maar dat zal gezien de omstandigheden van toch wel zeer kleine oogst en inflatie niet het geval zijn. 

In het beste geval blijven de prijzen identiek aan vorig jaar. Gezien de huidige inflatie kan je ervan op aan dat, tegen 2024 als de wijn beschikbaar zal zijn, er dus zeker minstens 10 à 12% stijging zal zijn."
"De lagere alcoholpercentages in de wijnen vind ik een wel gekomen geschenk.

De oenologen die hun vak goed kennen zullen de houtlagering dit jaar zeker beperkt houden gezien de materie in de wijnen, waardoor er ongetwijfeld elegante, fijne, krokante wijnen uit zullen ontstaan die reeds op jonge leeftijd voor plezier zullen zorgen."

categorieën