Primeurs Bordeaux 2021

Eindelijk! Na twee jaar kon ik nog eens afzakken naar Bordeaux, voor wat men noemt “de marathon van het proeven”. Gedurende dagen proefde ik het resultaat van de laatste oogst. Ik was zeer benieuwd naar het resultaat van een zeer moeilijk jaar qua klimatologische omstandigheden.
Het was een redelijk frisse en natte zomer, waardoor de druiven later "klaar" waren. Daarnaast werd er voor de oogst in oktober, een groot onweer voorspeld, wat er voor gezorgd heeft dat wijnbouwers die het risico niet durfden nemen oogst te verliezen, iets te vroeg moeten oosten hebben. 
Zijn de wijnbouwers erin geslaagd om van de zeer kleine en uitdagende oogst toch iets moois te maken?
Hier mijn bevindingen:
De droge witte wijnen zijn opvallend aromatisch en fris. De aanwezige zuren zijn zeer circusachtig en zinderen na. Zeker in de kleinere appellaties ben ik overtuigd van de mooie wijnen die hier te vinden zullen zijn. Dit aanbieden in primeur is echter weinig relevant gezien ze binnen een jaar al op de markt zullen gaan en hier geen meerwaarde op gecreëerd zal worden.
In Pessac Léognan heb ik een paar keer gedacht “Ben ik nu in de Loire aan het proeven?”. Het aromatische karakter van de Sauvignon stak er met kop en schouders bovenuit. Hier miste ik dus geregeld de rondheid en complexiteit die je van deze appellatie mag verwachten.
Algemeen kunnen we stellen dat rode wijnen licht, heterogeen, zeer drinkbaar en fris zijn. Hier en daar wat gemis aan concentratie en geen sterke extractie. Ook gestructureerde tannines ben ik niet tegengekomen. De levendigheid, frisheid en drinkbaarheid valt vooral op. Zeer frequent kwam ik ook wijnen tegen die in finale (te veel) zuren vertoonden. Als ik zou moeten vergelijken met een andere jaargang zou ik kiezen voor 2007. Hoewel ik denk dat door de hoge aciditeit het bewaar potentieel groter zal zijn dan in 2007 en de wijnen bezitten toch meer precisie.
Bij de zoet witte wijnen heb ik mooie wijnen geproefd. Voor liefhebbers van likoreuse wijnen is het zeker een aantrekkelijk jaar met de nodige concentratie en evenwicht tussen zuren en zoet. Voor mij beter dan een gemiddeld jaar.

Investering waard?

Er zijn zeker interessante wijnen bij, die een investering waard zijn en snel plezier zullen bezorgen. Doch zal onze selectie beperkter zijn dan in zeer grote jaren. Vooral de wijnen waar de zuurtjes in finale er wat bovenuit staken, ga ik zeker niet aankopen omdat dit op termijn alleen maar meer zal geaccentueerd worden, als het fruit wat af neemt met veroudering.
Dagelijks komen er wijnkastelen met hun prijzen, regelmatig maken wij een update op deze pagina, bezoek dus geregeld onze website.
Zoals jaarlijks stellen we, als de belangrijkste kastelen hun prijs hebben uitgebracht, twee voorstellen op met onze favorieten die je dan in pakketvorm kan aankopen.

Onze Primeurlijst 

Bekijk binnenkort onze Primeurlijst en bestelformulier


Onze twee Primeurpakketten

Bekijk en bestel binnenkort onze pakketten


"Als de prijs mee evolueert met de kwaliteit vind ik dat het correct zou zijn als de prijzen met 10 à 20 % zouden dalen. Maar dat zal gezien de omstandigheden van toch wel zeer kleine oogst en inflatie niet het geval zijn. 

In het beste geval blijven de prijzen identiek aan vorig jaar. Gezien de huidige inflatie kan je ervan op aan dat, tegen 2024 als de wijn beschikbaar zal zijn, er dus zeker minstens 10 à 12% stijging zal zijn."
"De lagere alcoholpercentages in de wijnen vind ik een wel gekomen geschenk.

De oenologen die hun vak goed kennen zullen de houtlagering dit jaar zeker beperkt houden gezien de materie in de wijnen, waardoor er ongetwijfeld elegante, fijne, krokante wijnen uit zullen ontstaan die reeds op jonge leeftijd voor plezier zullen zorgen."

 Bestel en leveringscondities:

  • De primeurlijst is geldig tot 30 juli 2022 of zolang de voorraad strekt, behoudens verkoop en zonder enige verbintenis.
  • Bestellingen worden aanvaard per ondeelbare verpakking vanaf 6 flessen per soort.
  •  Prijzen:
Prijzen zijn netto prijzen, inclusief BTW, inclusief accijnzen en transport, afgezien van drukfouten. De prijzen zijn gebaseerd op de accijns en douanerechten geldig op 1 juni 2022. Prijsverhoging in accijnzen en douanerechten en/of BTW zullen doorgerekend worden op moment van levering. De BTW is verschuldigd op het moment van de bestelling.
  • Betaling:
100% contant of bij ontvangst proforma factuur.
De betaling geldt als orderbevestiging. Bij laattijdige betaling wordt de aankoop als nietig beschouwd.
  • Levering:
Levering 2024 en gratis vanaf 36 flessen.
Levering gebeurt van zodra alle wijnen van eenzelfde bestelling beschikbaar zijn.


Categorieën