Wijnblog
5 sprankelende weetjes om mee uit te pakken aan de feesttafel
Gepubliceerd op
13/12/2023

SAFETY FIRST
Naast de kwaliteit, hou je best ook rekening met de veiligheid. De druk in een Champagnefles kan oplopen tot wel 6 bar. Om explosie van de fles te voorkomen, wordt schuimwijn gebotteld in stevige, dikke glazen flessen.
Een groter gevaar heeft te maken met de kurk. Zonder beveiliging zou ze spontaan uit de fles wegschieten. Wijnboeren maken daarom gebruik van de muselet. De muselet is het ijzeren kapje (draadkorf) vanboven op de fles en klemt de kurk als het ware vast. Van zodra je de muselet verwijdert, richt je de fles dus beter niet op de gasten…
DE MEESTE SCHUIMWIJN BEVAT SUIKER
Het doseren of de dosage is een cruciale stap op het einde van het productieproces van schuimwijn. Tijdens deze stap voegt de wijnbouwer de liquer d’expédition toe, een mengsel van reservewijn en suiker.
Hoe hoger het suikergehalte, hoe zoeter de schuimwijn.
De meest gangbare dosage is brut en komt overeen met een maximale suikerconcentratie van 12 gram per liter. Heb je het liever strak en (been)droog? Kies dan voor een brut nature. Het zijn schuimwijnen zonder toegevoegde suiker. Let op voor de vermelding dry of sec! Deze schuimwijnen smaken, in tegenstelling tot wat je zou verwachten, zoet.

ZEG NIET ZOMAAR CHAMPAGNE TEGEN SCHUIMWIJN
Last but not least: niet elke schuimwijn is een Champagne. Champagne is een beschermde oorsprongsbenaming en mag enkele gebruikt worden voor schuimwijnen geproduceerd binnen de Champagne-regio in Frankrijk.
Bovendien moeten de producenten binnen deze regio aan tal van eisen voldoen om hun schuimwijn als Champagne te mogen bottelen: het gebruik van specifieke druivenrassen, het gehoorzamen van maximale opbrengsten (hectoliter per hectare) en het respecteren van de minimale flesrijping zijn slechts enkele voorbeelden.
Andere bekende schuimwijnen, geproduceerd volgens dezelfde méthode champenoise of méthode traditionelle, zijn Cava uit Spanje, Franciacorta uit Italië en Crémant uit verschillende regio’s in Frankrijk.
Ze ondergaan allen een tweede vergisting op fles. Daarnaast ken je ook ongetwijfeld Prosecco uit het noorden van Italië, maar deze kenmerkt zich door een andere productieproces: de méthode cuve close of Charmat methode.
Laat de schuimwijn (of Champagne?) maar knallen!