Na wijnoogst komt olijvenoogst

Ontdek ze nu

Ook al zin in een bruschetta waarbij het bord besprenkeld is met een olijfolie die een kruidige nasmaak heeft? Of in een oude Manchegokaas met een donkergroene vollere roomachtige olijfolie? Ik ook!

De nieuwe oogsten olijfolie zijn volop onderweg. Klik hier om ze ontdekken
Of kom naar onze winkel.


Na wijnoogst komt olijvenoogst

Welke soorten olijfolie bestaan er, wat is de beste olie en hoe bewaar je olie het best? Alles wat je zeker moet weten over olijfolie lees je hier.

Na de wijnoogst komt traditioneel de olijvenoogst op gang. Wijn kan geproduceerd worden uit verschillende druivensoorten. Ze geven een verschillende smaak, afhankelijk van regio, ondergrond en weersomstandigheden. En dat is ook zo voor olijven en olijfolie.

Honderden soorten

Er bestaan honderden soorten olijfbomen. De plaats van groei bepaalt de specifieke kenmerken van de olijven en de olie die ze bevatten. In olijven zit tussen de 20 en 40 procent olie afhankelijk van de soort en de klimatologische omstandigheden.

Twee methoden

De oogst van olijven vindt plaats tussen november en eind december. Daarna worden de olijven gewassen en vervolgens gemalen tot een pasta van vruchtvlees, olie, water en pitten. Om de olie uit de pasta te halen, bestaan twee belangrijke methoden:
1. de (koude) persingen-methode
2. de centrifuge-methode
De beste olijfolie verkrijg je door te persen zonder te verhitten of oplosmiddel toe te voegen. De olie die dan uit de pasta komt, zal de beste zijn. Voor de productie van 1 liter olijfolie via deze methode heb je ongeveer 5 kg olijven nodig.
Olijfolie op deze manier gemaakt mag op zijn etiket de vermelding ‘Extra Virgen olijfolie’ krijgen. Alle olijfolies die wij selecteren, vallen onder die kwaliteit.

Spanje op kop

Van alle landen ter wereld is Spanje veruit de grootste producent van olijfolie. De productie ligt er zelfs vijf keer hoger dan in Griekenland, dat op de tweede plaats staat. Binnen Spanje is Andalusië de koploper van de plantaardige olie.

Olie kopen en bewaren: tips

Het is algemeen geweten dat olijfolie een gezonde vetstof is. Dat komt door de onverzadigde vetzuren en antioxidanten die het bevat. Toch zijn er, net als bij bewaring van wijn, een aantal zaken waar je best rekening mee houdt om de kwaliteit van de olie te behouden.
  1.  Koop nooit olijfolie van kwaliteit in doorschijnende flessen! Dat veroorzaakt lichtoxidatie.
  2. Koop nooit olijfolie in grote volumes (bijvoorbeeld 2 of 5 l) als je die maar sporadisch gebruikt. Ook lucht zorgt voor oxidatie van de olijfolie. Hoe snel, dat is afhankelijk van de olijven en het productieproces. Bij sommige olijfolies treedt luchtoxidatie al op na 6 tot 9 maanden, bij andere kan het 2 jaar duren. Maar één zaak is zeker: oxideren zal het, met een ranzige smaak als gevolg.
  3. Bewaar olijfolie niet in een kast boven je oven. Olie die te lang aan hogere temperaturen wordt blootgesteld zal zijn goede eigenschappen verliezen. Je mag hoogkwalitatieve olijfolie gerust in je kelder bewaren. Is het op een koelere plaats, dan kan de olie troebel ogen. Maar dat is totaal geen probleem. Een paar uur op kamertemperatuur brengen en de gestolde olie is weer opgelost – weg troebel.


categorieën