Wijnblog
De geheime taal van wijnkenners – 7 onmisbare termen

Tannine

Tannine of looistof is een chemische verbinding (polyfenol) die voorkomt in verschillende onderdelen van de druif. 
De schil, de pitten en het steeltje bevatten allemaal tannine. In de wijn herken je tannine aan de bittere en uitdrogende sensatie die achterin je mond ontstaat. Vooral onrijpe druiven kunnen leiden tot een wijn die onplezierig wrang of zelfs agressief aanvoelt. 
Bij topwijnen met een bewaarpotentieel worden de tannine doorheen de jaren zachter. We spreken dan van een zijdezacht of fluwelen mondgevoel. Wil je zelf de smaak van bittere tannine ervaren? 
Leg dan eens enkele seconden een nat theezakje op jouw tong. Of bijt bij een volgende boswandeling eens op een twijg.

Sur Lie

Gistcellen zijn levende organismen die afsterven tijdens de fermentatie van druivensap tot wijn (= autolyse). 
Wanneer de wijn niet gefilterd wordt, slaan de dode gistcellen na verloop van tijd neer op de bodem van het vat. 
De wijn rust dan letterlijk ‘op zijn gistcellen’ of ‘sur lie’. Deze techniek wordt vaak toegepast bij de grote witte Bourgognes. 
Het resultaat? Een complexe witte wijn die je verwent met aroma’s van biscuit, brioche en deeg. 
De wijnbouwer kan er ook voor kiezen om de wijn ongefilterd te bottelen. 
Het gevolg is een licht troebele wijn waarbij de gistcellen dansen in het glas.

Afdronk

De afdronk is een algemene impressie van de smaakcomponenten die in de mond nazinderen nadat je de wijn doorslikt of uitspuwt.  De lengte van de afdronk is een cruciale maatstaf om de kwaliteit van de wijn te beoordelen.  

Hoe langer de smaken blijven hangen, des te beter de wijn. De ‘finale’ en ‘lengte’ zijn veelvoorkomende synoniemen voor afdronk.

categorieën