Clos Fourtet - G.C.C. | St. Emilion G.C.
Rode wijn | Frankrijk, ST. EMILION | 2020
Mooie rode kleur.
Deze wijn is erg complex in de neus : frisse aroma’s van bloemen en rijp zwart fruit. Zachte aroma’s in de mond, zijdeachtige tannines.
€ 134,31
111,00
excl. btw
Specificaties
Serveer temperatuur
17°C
Type
Rode wijn
Land
Frankrijk
Jaar
2020
Te bewaren (jaren)
"> 10"
Volume
0.75
Druif & ambacht
Regio
ST. EMILION
Druiven
Cabernet Franc, Merlot, Cabernet Sauvignon
Vinificatie
Clos Fourtet G.C.C. wordt met alle nodige zorg geproduceerd door oenologen Jean-Claude Berrouet en Stéphane Derenoncourt. Handmatige oogst in kleine kratten. Dubbele sortering van de beste druiven met de hand én op de optische sorteertafel. De druiven worden niet gekneusd en worden als ongeschonden bessen in hun geheel vergist. De fermentatie vindt plaats in 25 thermogereguleerde inoxen tanks. Manuele, zachte extractietechnieken zoals overpompen en onderdompelen worden gehanteerd. Het schilcontact telt 25-30 dagen waarna de malolactische omzetting geïnduceerd wordt. Rijping in eikenhouten vaten (waarvan 60 - 80% nieuw) gedurende 14 - 18 maanden. De productie is (uiterst) beperkt tot 2500 - 4000 kisten. Deze aantallen zijn afhankelijk van wat de natuur kan bieden en zijn bijgevolg vintage-afhankelijk.
Jaarspecifiek
2008:
Wine Spectator : James Suckling : 88-91
“Filled with blackberry and tar on the nose. Full-bodied, with polished tannins and good fruit. A little short right now, but should develop nicely.”
Decanter : **** (18 points)
“Beautifully fragrant nose. Vibrant fresh fruit.Opulent and gourmand. Superb texture. Fine tannins and good length. A standout wine this year. Drink 2015-2030.”
La revue du vin de France : 16.5 – 17.5
« Un vin séduisant. Son opulence et son côté immédiatement accessible en font un vin qui ravira les amateurs de gourmandise. Mais que l’on ne s’y trompe pas, il ne manque ni de fond, ni de densité, et sa magnifique qualité tannique lui assurera un très beau vieillissement. »
Robert Parker : 92-94
“The resurrection of Clos Fourtet over the last 7-8 years is attributable to the vision and dedication of proprietor Cuvelier, along with his manager, Tony ballu (owner of the tiny garagiste estate called Pierre de Lune), and the incomparable consultant, Stéphane Derenoncourt. The harvest ran from October 9-20, and the 2008 Clos Fourtet tips the scales at 13% natural alcohol. A blend of 85 % Merlot, 10 % Cabernet Sauvignon, and 5 % Cabernet Franc, it exhibits an inky/purple color along with notes of pen ink, blackberry liqueur, and espresso roast, sensationally concentrated layers of pure black fruits, a full bodied, powerful style, crips acids, dense fruit, and ripe tannins. This brilliant 2008 may merit an even higher score after additional time in wood. It will evolve for 20-25 years.”
Smaakprofiel
Gerechten
Vlees - rood