Glashelder geschonken
Magnum op de feesttafel


De ervaring leert mij dat bij wijnen met een bewaarpotentieel de magnum of dubbele magnum altijd beter is dan de gewone fles. Op één voorwaarde: drink de magnumwijn als hij een optimale rijpheid bereikt heeft.


Magnumfles, altijd beter?

Ik leg je meteen de reden uit waarom een magnum altijd beter is dan een gewone fles wijn. Maar eerst: hoe ben ik tot die conclusie gekomen? 

Wel, ik heb de test al verschillende keren gedaan: wijn proeven van dezelfde jaargang, in verschillende formaten.

Het resultaat is altijd hetzelfde: het minst goede glas is altijd afkomstig van een half flesje (37,5 cl), dan volgt de standaardfles (75 cl), maar het beste glas is ongetwijfeld het grote formaat. Hoe komt dat toch?


Grotere fles = homogene, zachte wijn

De beschikbare hoeveelheid zuurstof in de fles zal het rijpingsproces van de wijn mee bepalen. In een grotere fles is tegenover het volume wijn minder zuurstof beschikbaar dan bij een gewone fles. Daardoor verloopt het rijpingsproces trager. En dat tragere proces zorgt dan weer voor een homogenere, zachtere wijn.

Hetzelfde fenomeen veroorzaakt bij halve wijnflesjes het omgekeerde effect. De evolutie verloopt sneller in een halve fles dan in een standaard fles wijn van 75 cl.


Ga voor magnums met kwaliteit

Grote formaten hebben op kwaliteitsniveau gezien enkel en alleen impact voor wijnen met bewaarpotentieel. Koop je magnumflessen van wijn die je binnen twee jaar moet consumeren? Dan proef je het resultaat van het tragere rijpingsproces niet. Deze magnums schenk je in de eerste plaats voor de gezelligheid en sfeer.


Mijn advies

Nodig veel vrienden uit, zodat je voor grote formaten kunt gaan. En als je een magnum of dubbele magnum in huis haalt, neem dan eentje van topkwaliteit.


Welke magnumwijn kiezen?

Het aanbod wijnen in een formaat van magnum of dubbele magnum is kleiner dan dat in flessen van 75 cl. Gelukkig hebben we bij Dulst voor jou een aantal magnums geselecteerd die de optimale rijpheid bereikt hebben.

Categorieën