Ch. Pontet Canet - G.C.C. Pauillac

Rode wijn | Frankrijk, PAUILLAC | 2012
De wijn overstijgt het algemene niveau met een opmerkelijke puurheid en kracht. Veel fruitaroma's en soepele tannines zorgen voor een top-cuvée. Een echte (zoveelste) mijlpaal van Pontet-Canet, waarbij een derde van de oogst gerijpt heeft in amphorae.
€ 96,13  79,45 excl. btw

Specificaties

Volume
0.75
Jaar
2012
Land
Frankrijk
Type
Rode wijn
Serveer temperatuur
17°
Te bewaren (jaren)
"> 10"

Druif & ambacht

Druiven
Cabernet Franc (5%), Merlot (33%), Cabernet Sauvignon (60%), Petit Verdot (2%)
Teeltwijze
Biodynamisch
Regio
PAUILLAC
Vinificatie
De plukkers verzamelen de druiventrossen in kleine bakjes, waardoor de druiven niet gekneusd worden. Dan worden ze een eerste keer gesorteerd, ontsteelt en opnieuw gesorteerd via een vibrerende tafel voor een laatste check, waardoor enkel de perfecte druiven overblijven. In navolging met het biodynamische karakter van de wijngaard willen ze ook bij de vinificatie hetzelfde respact tonen voor de natuur door gebruiki te maken van spontane gisting en minimale interventie. De maceratie van de druiven duurt gemiddeld 4 weken.

Smaakprofiel

Gerechten
Rosbief, Vlees - grillades, Vlees - gegrild, Lamsbout, Lamsteak
Smaakprofiel
De wijn overstijgt het algemene niveau met een opmerkelijke puurheid en kracht. Veel fruitaroma's en soepele tannines zorgen voor een top-cuvée. Een echte (zoveelste) mijlpaal van Pontet-Canet, waarbij een derde van de oogst gerijpt heeft in amphorae.

Over Ch. Pontet Canet

Dit domein is 80 ha groot en gelegen in Pauillac. In 1855, het moment dat de classificatie werd vastgesteld, beleefde het château minder glorieuze tijden, en zo werd het niet meer dan een 5e cru. Na een betere tijd in de tweede helft van de 19e eeuw is Pontet-Canet vervolgens afgegleden in een diep, heel diep dal. Het heeft de Tesserons, de huidige eigenaars, decennia gekost, maar de ruïne die ze aantroffen hebben ze weten te herstellen. De wijn wordt nu al algemeen aanschouwd als één van de beste binnen de appelatie De Pontet-Canets die nu in primeur worden aangeboden zijn binnen enkele dagen, en soms enkele uren, uitverkocht. Sinds de jaargang 2003 worden er geen pesticiden meer gebruikt in de wijngaard en wordt er geploegd in plaats van gespoten. De laatste jaren staan zelfs in het teken van een transitie naar biodynamisch werken, en dat blijft een opvallende stap in het toch vrij traditionele Bordeaux. Het ploegen gebeurt nu weer met het paard, want een paard drukt de aarde minder hard aan dan een traktor, en zorgt zo voor meer lucht en leven in de ondergrond. De wijngaarden bestaan voor 60% Cabernet Sauvignon, 33% Merlot, 5% cabernet Franc, 2% Petit Verdot. Jaarlijks produceert men hier 300 000 flessen.
Categorieën