biowijn, biodynamische wijn, natuurwijn
De waarheid over biowijn, biodynamische wijn en natuurwijn
biowijn, biodynamische wijn, natuurwijn


Verkopen jullie ook biowijn? Die vraag krijgen we geregeld.

Ja, natuurlijk voeren wij biowijn in. Ons accent ligt op het importeren van wijnen van lokale wijnbouwers. Steeds meer vind je in die groep kleinschalige wijnproducenten die zowel biologisch als biodynamisch werken.


Verschil tussen traditionele en biologische wijnbouw

Wat is nu het verschil tussen traditionele (conventionele) en biologische wijnbouw?

Biologische wijnbouw maakt wijn van druiven die geteeld zijn zonder pesticiden of herbiciden te gebruiken. Bij biologische wijnbouwers is er een sterke zoektocht naar een evenwicht in de grond waar de planten groeien. Ook ligt de wettelijk toegestane hoeveelheid sulfiet lager dan bij traditionele wijnbouw.

Dat wil niet zeggen dat er geen wijnen zijn in de traditionele wijnbouw die minder sulfiet bevatten dan biologische. Zo voeren wij een Bordeaux van 2019 in die luistert naar de naam Cuvée 1883. Hij is vrij van sulfiet en gecertificeerd is als ‘vegan wine’. En toch wordt die wijn niet biologisch geteeld.


Biodynamisch, een stap verder dan biologisch

Bij biologische wijn vermijden de producenten altijd chemische stoffen of kunstmest. Ook bij biodynamische wijn is dat het geval, maar daar gaan de wijnbouwers in plaats van ‘gewone compost’ ook de grond verrijken met zelf samengestelde preparaten.

Bovendien houden ze rekening met een bepaalde kalender om een aantal handelingen in de wijngaard uit te voeren. Die kalender is opgesteld volgens de Steinerleer (naar Rudof Steiner), die ervan uitgaat dat er een relatie is tussen plant en aarde, maar ook tussen plant en heelal. Afhankelijk van de stand van onze aarde tegenover de maan en de sterren voeren de biodynamische wijnbouwers dus een aantal handelingen al dan niet uit.


Heb je de biosmaak te pakken?
→ Ontdek onze degustatiebox biowijnen.


De stap van traditioneel naar biologisch

Als een wijnbouwer wil omschakelen van traditionele wijnbouw naar biologische wijnbouw, gaan daar een aantal jaren over. In die periode noemen we de wijnen niet biologisch maar ‘in reconversie naar bio’. De reden is eenvoudig: het duurt wat jaartjes voordat de ondergrond zijn biologische evenwicht heeft gevonden.

Zodra een wijn het biologisch of biodynamisch certificaat heeft ontvangen, mag die vermelding op het etiket verschijnen.


Ja, ze bestaan: goede biologische bewaarwijnen

Bewaart een biowijn wel goed? Daar bestaan veel misverstanden over. Bio- en biodynamische wijnen die met de juiste kunde gemaakt zijn kun je absoluut bewaren.

Een mooi voorbeeld hiervan in ons gamma zijn de wijnen van Milazzo. Die producent beheerst het proces om klassevolle biowijnen te creëren volledig. Een van hun rode topwijnen luistert naar de naam Duca. We verdelen de Duca jaargang 2007 en ik kan je garanderen dat hij niet oxidatief is geworden en nog een behoorlijk bewaarpotentieel heeft.

Andere voorbeelden van goede biologische bewaarwijnen zijn Romanée Conti, Château Palmer en Château Pontet Canet.


Tip!
→ Wil je er absoluut zeker van zijn dat je een biowijn koopt? Op onze website staat bij elke biowijn een Bio-vermelding. Ook gebruiken we het Demeter-logo. Demeter is het kwaliteitskeurmerk voor biodynamische landbouw en voeding.


Wat is het verschil met natuurwijn?

Bij natuurwijn laten de wijnbouwers de natuur zoveel mogelijk haar gang gaan, in zowel wijngaard als vinificatiekelder. Ze proberen zo weinig mogelijk in het proces tussen te komen. Doorgaans zijn natuurwijnen ook troebel. We bieden ze in ons gamma niet aan. Waarom?

Persoonlijk vind ik natuurwijn een stap terug in de evolutie van het wijnmaken. Ook bestaat er geen wettelijk kader voor, wat wel het geval is voor biologische wijn. Het grootste nadeel van natuurwijnen vind ik dat het herkennen van de druivensoorten nagenoeg wegvalt. Veel van deze producten smaken gewoon naar gist en zijn oxidatief. Het is alsof de rijke bibliotheek van wijnsmaken ineens herleid wordt naar een smal boekenrekje met een paar werken.

Nee, ik ben geen fan. Maar ik hou wel veel van biologische wijn. Tenminste als ze geproduceerd zijn met kennis van zaken door wijnbouwers die erin geloven. Want tegenwoordig zie je helaas steeds meer massaproductiehuizen die het economisch succes van bio opgemerkt hebben en een stukje van hun wijngaarden voor biologische teelt voorbehouden. Hun enige doel is vaak het biolabel te kunnen vermelden, maar zij missen de passie en het geloof erin. En laat goede wijn maken – in welke vorm dan ook – absoluut een passie zijn.


Meer bio in je glas?
→ Ontdek onze degustatiebox biowijnen.


Biodiversiteit als toekomst voor biowijn en traditionele wijn

Ik heb geen glazen bol, maar er zijn toch trends.

In traditionele wijnbouw is de situatie helemaal anders dan pakweg 20 jaar geleden. Iedereen denkt bewuster na en gebruikt minder en betere producten voor de behandeling van zijn wijngaarden en druiven. Daardoor zal ook deze productiemethode overeind blijven.

Tegelijk neemt de kritiek op het gebruik van grotere hoeveelheden koper en zwavel in de biologische wijnbouw toe. Vandaar dat volgens mij op langere termijn het label van biodiversiteit sterk in de wijnbouw zal toenemen.

Biodiversiteit is een beetje een combinatie van twee werelden. Als de kans bestaat om een groot stuk van de oogst te verliezen door bijvoorbeeld meeldauw, dan kunnen wijnbouwers een traditionele behandeling zonder koper toepassen. Zo blijft het ecosysteem van hun wijngaard overeind.


Bio of klassiek? Laat het je smaken!
→ Ontdek al onze wijnen


categorieën