Primeurs Bordeaux 2020

Na twee jaar niet te kunnen afreizen naar Bordeaux, was het dit jaar een fijn weerzien met de wijnbouwers. Tussen 24 en 26 april 2021, werd ik sinds lange tijd nog eens ondergedompeld in de unieke sfeer van de "Bordeaux Primeurs" en het was wederom niet gemakkelijk een selectie te maken.
 
Ons gevoel bij de geproefde wijnen, oogst 2020, is dat het zeker een correct jaar is. Sinds 2015 is eigenlijk het jaar 2017 het enige dat wat moet onderdoen. Alle andere jaargangen hebben elk hun eigen karakter, zijn meer dan behoorlijk, met absolute uitschieters 2015 en 2016. Het voordeel van deze jaargang is dat ‘voorlopig’ de prijzen onder het niveau blijven van de twee topjaren. Dus 2020 is zeker de investering waard. 

Hierbij mijn beperkt score-verslag -door Corona- van de geproefde vatstalen op thuis locatie en op tasting van Union des Grands Crus. Vanuit deze beperkte degustatie zijn volgende appellaties voor mij het meest geslaagd:

  • St. Julien
  • Pauillac
  • Pomerol
  • Margaux
  • St. Estephe
  • St. Emilion
  • Graves
Dit jaar zijn er zeer mooie Cabernets. Daardoor scoort voor mij de linker oever gemiddeld iets hoger dan de rechteroever. Voor de wijnen van Saint Julien en Pauillac kunnen we spreken over een zeer mooi evenwicht, veel rood fruit, onderbouw, lengte en rijpe, gepolijste tannine. Beychevelle is dit jaar zelfs bijzonder elegant. 
Bij de rechteroever zijn de wijnen van Pomerol de absolute winnaars. Alhoewel mijn hoogste score voor de rechteroever toch naar de buur van St. Emilion gaat (Clos Fourtet), maar gemiddeld gezien zijn de wijnen van Pomerol merkelijk beter dan die van St. Emilion.
In Margaux is er iets minder homogeniteit tussen de wijnen, maar zijn er wel echte pareltjes bij. Bij twee St. Estephe’s heb ik wat groene tinten waargenomen, maar wijnen die goed rijp zijn zijn mooi in balans. 
Bij verschillende wijnen van de Graves (rood) en St. Emilion minste ik wat diepgang, wat een gestoofd aromagevoel geeft en soms tannine met minder onderbouw. 
Bij de witte Graves wijnen heb ik zeer aangename wjinen kunnen proeven. Twee wijnen kregen een tripple A dit jaar: Clos Fourtet en Chateau Pichon Loungeville Comtesse. 
Conculise: Over het algemeen ben ik enthousiast over dit Bordeauxjaar (maar in 2016 was ik euforisch 😊 )
categorieën