
Valpolicella: Classico, Ripasso, Amarone en Recioto?
Valpolicella Classico, Ripasso, Amarone en Recioto zijn vier iconische Italiaanse wijnen afkomstig uit de Veneto. De wijngaarden strekken zich uit over het heuvelachtige landschap net buiten de stad Verona, ten oosten van het Gardameer en aan de voet van de Alpen. De regio profiteert optimaal van een gunstig terroir en ideale klimatologische omstandigheden voor druiventeelt. De heuvels bieden voldoende afwatering en de zuid-georiënteerde wijngaarden profiteren van zonnige zomerdagen en koele nachten. Voeg daar een gepassioneerde wijnbouwer aan toe en het resultaat laat zich raden: topwijn!
Productie en stijlen
De rode Valpolicella wijnen worden uitsluitend gemaakt van inheemse druivenrassen. Corvina, Rondinella en Molinara zijn de bekendste. Het Consorzio Valpolicella stipuleert dat elke wijn tussen 45% en 95% Corvina of Corvinone moet bevatten. Het verplichte percentage aan Rondinella bedraagt 5% à 30%. Aanvullen met kleine percentages van andere lokale druivensoorten is toegestaan.
Bij de productie van Valpolicella Classico worden de traditionele vinificatiemethoden gehanteerd. De druiven vergisten voornamelijk in inoxen tanks met temperatuurcontrole. Het leidt tot een frisse zomerwijn met aroma’s van klein rood fruit en verkwikkende zuren. Optioneel kan de wijnbouwer kiezen voor een aanvullende opvoeding op houten vaten. Op het etiket vind je dan de bijkomende term 'Superiore'.


Appassimento
Amarone della Valpolicella neem dankzij zijn ongewone vinificatie een unieke plaats in tussen de rode Italiaanse wijnen. Deze "koning van de Veneto” (of volgens lokale producenten de “koning van Italië”) wordt gemaakt volgens de appassimento-techniek. Appassimento betekent zoveel als het laten drogen van de druiven. Het is de Italiaanse tegenhanger van de Franse wijnterm passerillage.
Tijdens het appassimento droogproces verdampt het water uit de druiven. Als gevolg hiervan concentreren de smaakstoffen en suikers in de druif. Het resultaat is een uiterst complexe wijn met een hoger alcoholgehalte dan een klassieke Valpolicella Classico. Typische aromakenmerken zijn zwarte kersen, pruimen, vijgen en rozijnen. Door zijn volle body is Amarone de perfecte meditatiewijn of partner bij sterke kazen en hertenragout. En trouwens, een Amarone met een lange opvoeding op houten vaten duiden we aan met de term 'Riserva'. Klinkt nog chiquer dan 'Superiore', nietwaar? Ik hoop dat je nog kan volgen...
Naar Valpolicella Ripasso wordt vaak verwezen als de 'baby Amarone'. Hoewel de lokale wijnbouwers niet van deze pedante verwijzing houden, kunnen ze niet ontkennen dat Valpolicella Ripasso zich qua aroma en stijl tussen Valpolicella Classico en Amarone della Valpolicella bevindt. Dit is niet verwonderlijk, aangezien een Ripasso geproduceerd wordt door de uitgeperste Amarone-druivenpulp toe te voegen aan de fermenterende Valpolicella-wijn. Het geeft de wijn meer diepgang, kleur en een afgerond smaakprofiel.
Recioto della Valpolicella kent een gelijkaardig productieproces als Amarone. Het grote verschil is dat bij de productie van Recioto de fermentatie vroegtijdig onderbroken wordt. De gisten krijgen dus niet voldoende tijd om alle suikers om te zetten in alcohol. Een zoete, rode dessertwijn met een mooie portie restsuiker en een verfrissend tegengewicht van de zuren is het resultaat. Heerlijk te combineren met chocolade desserts!
Welke wijn van Monte del Frà wil jij proeven?