Wijnblog
WIJNGAARDEN AAN DE DONAU: ONTDEK DE PRACHT VAN CARNUNTUM

Oostenrijk, het land van pittoreske landschappen en culturele pracht, herbergt een verborgen parel voor wijnliefhebbers en geschiedenisfanaten: de Carnuntum wijnregio. 

Verscholen langs de Donau, tussen Wenen en de Slovaakse grens, draagt dit gebied een rijke geschiedenis met zich mee.

TERROIR & KLIMAAT

Carnuntum’s geografische ligging en klimaat creëren een ideale omgeving voor druiventeelt. Het Pannonische klimaat biedt met haar warme zomer en droge herfst het perfecte decor voor het rijpen van diverse druivensoorten. 

Anderzijds genieten de druiven van de gematigde invloeden van de Donau in het noorden en (in kleinere mate) het Neusiedler meer in het zuiden. Vooral de laatrijpende Blaufränkisch druiven komen hierdoor volledig tot hun recht. Het resultaat? Een rode wijn met prominente, gestructureerde tannine en een levendige, frisse aciditeit.

HOOGSTAANDE KWALITEIT

Na decennia van hard werk en toenemende kwaliteit, verkreeg Carnuntum in 2019 eindelijk wat het verdiende: de Oostenrijkse DAC-status (Districtus Austriae Controllatus). Deze erkende herkomstbenaming fungeert als een kwaliteitslabel en garandeert dat elke wijn met de vermelding Carnuntum de typiciteit van de regio uitstraalt.
Daarnaast opteerde de regio om de DAC kwaliteitspiramide te introduceren. Onderaan de piramide vinden we DAC Gebietswein. Het zijn regionale wijnen die voor minstens 2/3de uit lokale druivenrassen bestaan. Een trapje hoger staat de DAC Ortswein waarbij het dorp van herkomst op het etiket vermeld wordt. Helemaal bovenaan de piramide prijkt DAC Riedenwein
Deze wijnen zijn afkomstig van exceptionele terroirs en worden uitsluitend geproduceerd met druiven van één specifieke, geclassificeerde wijngaard. De wijngaard wordt vermeld op het etiket. De elite onder de DAC Riedenwein dragen nog een bijkomend label: Österreichische Traditionsweingüter Erste Lage (1ÖTW) of Grosse Lage (GÖTW). Het zijn de Oostenrijkse varianten voor de Premier and Grand Cru wijngaarden zoals we ze in Bourgogne kennen. Op het moment van schrijven telt Carnuntum DAC 9 verschillende 1ÖTW. Op de eerste GÖTW is het nog even wachten.

WEINGUT ARTNER

Vanaf september breiden we ons aanbod Oostenrijkse wijnen uit met enkele wijnen van Weingut Artner. Hannes Artner nam het familiebedrijf over van zijn vader. Hij baat het wijndomein uit met zijn broer Christoph en zoon Peter. De focus ligt op de productie van authentieke kwaliteitswijnen van het hoogste niveau. De 40 hectare wijngaarden zijn vanaf de 2021 jaargang volledig biologisch gecertificeerd.

Heb je zin om de drijvende krachten achter Weingut Artner te ontmoeten? Kom dan zeker naar onze herfstdegustatie. De familie Artner zal je met plezier kennis laten maken met hun heerlijke wijnen!

categorieën