De trend van het moment
Orange wine

Wie zich graag verdiept in de fascinerende wijnwereld, heeft vast al gehoord van de nieuwste trend: oranje wijnen. Oranje wijnen behoren tot een unieke en intrigerende categorie van wijnen die de laatste jaren aan populariteit heeft gewonnen. Ben je graag op de hoogte van dé vinificatiemethode van het moment? Ben je klaar voor een nieuw culinair avontuur? In deze blog ontdekken we samen de wereld van oranje wijnen.

Wat zijn oranje wijnen?

 Oranje wijn (Orange Wine) is een wijn die uitsluitend gemaakt wordt van witte druivensoorten, maar geproduceerd wordt zoals een rode wijn. Bij de vinificatie van witte wijn worden de druivenschillen en pitten verwijderd alvorens het geperste druivensap te vergisten. 
Bij een oranje wijn worden de schillen en pitten wel mee gefermenteerd. Het resultaat is een goudgele of oranjekleurige wijn met een uniek smaakprofiel. Hoe langer de maceratieperiode, hoe donkerder de kleur. Een ander opmerkelijk verschil met traditionele witte wijnen is de aanwezigheid van tannine. Het geeft de wijn extra structuur en diepte en maakt hem uitermate geschikt om te serveren bij een maaltijd. Denk hierbij aan tapas, kruidige Aziatische gerechten of kazen. Experimenteer vooral zelf!

Geschiedenis 

Oranje wijnen zijn geen nieuwe uitvinding. Ze werden duizenden jaren geleden al geproduceerd in Georgië en Armenië. 
Het was een techniek van onze voorouders om witte wijnen te beschermen tegen ongewenste oxidatie. De druivenschillen bevatten fenolen. Deze natuurlijke scheikundig componenten hebben de eigenschap dat ze zuurstof binden en zo oxidatief bederf van de wijn tegengaan. 
Sinds de komst van moderne vinificatiemethoden heeft de wijnbouwer voldoende alternatieven om zuurstof te weren. Hierdoor was schilcontact niet langer noodzakelijk en deden frisse witte wijnen zonder tannine hun intrede.

Oranje wijn is natuurwijn? 

 Veel mensen halen beide begrippen ten onrechte door elkaar. Oranje wijn is een wijnstijl, net zoals witte of rode wijn. Natuurwijn is een techniek en visie. 
 Eén waar wij bij DULST wijn met advies geen fan van zijn. De reden hierachter las je eerder al in deze blog
Bij natuurwijn probeert de wijnbouwer de interventies tot het minimum te beperken en de natuur zoveel mogelijk haar gang te laten gaan. Pesticiden, herbiciden en insecticiden worden vermeden, het druivensap moet spontaan vergisten en sulfiet wordt als een vijand gezien. 
Sommige oranje wijnen vallen zeker onder de categorie ‘natuurwijnen’. Even goed kunnen ze traditioneel, biologisch of biodynamisch geproduceerd worden. Scheer ze dus niet allemaal over dezelfde kam.

Nieuw in ons gamma

Dat oranje wijnen heerlijk kunnen smaken, hebben we tijdens verschillende wijnbeurzen zelf mogen ontdekken. Twee wijnen staken er met kop en schouders bovenuit. We stellen ze met trots aan jullie voor op onze lentedegustatie. Kom jij ze proeven?

categorieën