De trend van het moment
Orange wine
Gepubliceerd op
21/03/2023
Geschiedenis
Oranje wijnen zijn geen nieuwe uitvinding. Ze werden duizenden jaren geleden al geproduceerd in Georgië en Armenië.
Het was een techniek van onze voorouders om witte wijnen te beschermen tegen ongewenste oxidatie. De druivenschillen bevatten fenolen. Deze natuurlijke scheikundig componenten hebben de eigenschap dat ze zuurstof binden en zo oxidatief bederf van de wijn tegengaan.
Sinds de komst van moderne vinificatiemethoden heeft de wijnbouwer voldoende alternatieven om zuurstof te weren. Hierdoor was schilcontact niet langer noodzakelijk en deden frisse witte wijnen zonder tannine hun intrede.
Oranje wijn is natuurwijn?
Veel mensen halen beide begrippen ten onrechte door elkaar. Oranje wijn is een wijnstijl, net zoals witte of rode wijn. Natuurwijn is een techniek en visie.
Eén waar wij bij DULST wijn met advies geen fan van zijn. De reden hierachter las je eerder al in deze blog.
Bij natuurwijn probeert de wijnbouwer de interventies tot het minimum te beperken en de natuur zoveel mogelijk haar gang te laten gaan.
Pesticiden, herbiciden en insecticiden worden vermeden, het druivensap moet spontaan vergisten en sulfiet wordt als een vijand gezien.
Sommige oranje wijnen vallen zeker onder de categorie ‘natuurwijnen’.
Even goed kunnen ze traditioneel, biologisch of biodynamisch geproduceerd worden. Scheer ze dus niet allemaal over dezelfde kam.
Nieuw in ons gamma
Dat oranje wijnen heerlijk kunnen smaken, hebben we tijdens verschillende wijnbeurzen zelf mogen ontdekken. Twee wijnen staken er met kop en schouders bovenuit. We stellen ze met trots aan jullie voor op onze lentedegustatie. Kom jij ze proeven?